assalamualaikum,welcome to my blog.be a good stalker..jgn lupa leave your comment.hugs!!!

Friday, April 29, 2011

yeeyyy..rambut dah bertukar warna..

assalamualaikum...

hai.. selamat hari jumaat... yang wanita sedang sibuk siapkan juadah nak lunch kan.. teheee.. ka dah siap?? ka dah mkn?? aku ja baru dok terhegeh hegeh nak msk kot kalau waktu cmni.. hahaa...yang lelaki dok siap2 makan, cepat2 nak siap2 g smayang jumaat.akai segak2 nak p rumah Allah..... apa dok tunggu lagi... jgn dok qalit.. dah pkul 12 lebih dah ni ...

back to the topic... mst korang ingt aku dai rambut kan... huhuhu...aku warna rambut??? biar betik!!! haha....nak tw ke nak taw ke?? jom!

agak2 color ni hot x??

ok.. kawan2.. dai rambut ni boleh ke??? halal ke??? boleh ka dlm islam kita nak dai2 rambut ni?? haaa.... ok memandangkan hari ni aku xda apa nak buat.. aku pon gooogle la cari info tntg dai rambut nih.. ok... jom baca nih...

Islam adalah agama yang mementingkan kebersihan dari kecantikan. ini selaras dengan sabda nabi SAW yang bermaksud : “Sesungguhnya Allah itu cantik dan sukakan kecantikan dan ia bersih dan sukakan kebersihan“.
Oleh yang demikian, perbuatan mewarnakan rambut selain daripada warna hitam adalah harus dengan syarat pewarna tersebut tidak mengandungi bahan-bahan najis dan telap air serta tidak bertujuan untuk menunjukkan kecantikan kepada orang lain.
Ulama telah bersepakat mengharuskan mencelup warna rambut dari warna hitam ke warna lain seperti merah dan lain-lain, samada dengan inai dan apa jua pewarna yang dibenarkan syarak. Mereka semua berdalilkan dengan hadith-hadith riwayat An-Nasaie, At-Tirmidzi, Ahmad, dan Muslim. Hampir kesemuanya mempunyai sanad hasan dan shohih dengan perawi yang thiqah. Bagaimanapun ia diikat dengan syarat berikut :-
 
1- Pewarna tersebut bukannya jenis yang kekal, jika tidak ia dikira mengubah ciptaan Allah SWT yang diharamkan.
2- Menggunakan pewarna yang suci dan halal.
3- Tidak mengakibatkan mudarat terhadap kesihatan individu. Seperti Kanser, kekeringan rambut dan merapuhkannya, atau alergik ataupun mudarat terhadap janin  akibat bahan kimia pewarna tadi.
4- Memutihkan rambut iaitu dengan mengikis warna hitamnya dengan tujuan utk menghasilkan warna baru rambut yang lebih cantik, adalah makruh. kerana ia menukar ciptaan asal Allah.

macam ni cantik kan.. :)

tazkirah hari jumaat dah selesai... renung2kan dan selamat beramal... aku xdak la nak warna2 rambut ni.. teheee.... syukur sbb rambut dah warna hitam.. cantik what!.. org putih pakat nak rambut hitam.napa kita pulak nak p gatai buh warna lain...kan kan kan..buh warna caca merba pon bukan ada org nak tgk pon.... bkn ada org nampak pon...:))
hahahaha.. pesanan untuk semua...


daaaa.... wasalam....

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...