assalamualaikum,welcome to my blog.be a good stalker..jgn lupa leave your comment.hugs!!!

Tuesday, April 05, 2011

study last minutes

assalamualaikum...
ehem3..
stelah berhempas pulas... 
habiskan masa aku yg spatutnya stdy,,
tp aku dok keledek menda alah ni..
akhirnya jadilah cenggini...
tersgt lah poyo kan...
hehehe...
jgn marah...


ok.. dah 1/2 day aku dok hadap mr lappy ni...
so, another half day jom tido stdy la pulak...
ehem2...tersedak...




ni aku bagi tips cmana nak stdy saat2 akhir(copy paste dr cik google)
tgik nih--->


  • Bertenang
Rileks, jangan gelabah tak tentu pasal. Panik tidak membawa apa-apa faedah. Salah diri sendiri jugak siapa yang suruh study last minit? Lepas bertenang, buat penilaian terhadap subjek-subjek atau bab-bab yang perlu dipelajari. Aku selalunya mengutamakan subjek yang agak berat dulu.
  • Tumpukan Bab-Bab Penting
Bila belajar last minit ni biasanya tak sempat nak study semua bab. Seeloknya study bab-bab yang penting dulu. Keutamaan harus diberikan kat bab-bab penting ni. Kalau ada masa aku akan study bab-bab yang lain. Kalau tak sempat juga aku akan baca sekali imbas saja ikut kesesuaian.
Saat darurat macam ni highligter sangat berguna. Highligh semua isi-isi utama. Senang sikit mata nak nampak isi-isi utama tu.
  • Buat Nota Ringkas
Aku pun tak pasti sama ada amalan buat nota ringkas bila study last minit ni betul atau pun tidak. Tapi itulah yang aku buat. Nota tu biar ringkas dan padat. Kalau boleh gunakan rajah atau gambar. Nak lagi best gunakan pen yang warna-warna untuk buat nota tu lebih menarik.
  • Rehat Secukupnya
Kita ni manusia bukannya robot. Badan kita perlukan rehat. Otak kita pun perlukan rehat. Berehat sekejap lepas belajar dalam satu tempoh yang lama. Bila dah study lama dan tak dapat-dapat nak faham, mungkin otak kita sudah lesu. Jadi seeloknya berehat dulu.
Bercakap pasal rehat. Walau macam mana pun aku akan pastikan aku tidur selepas belajar. Aku pernah blur dalam dewan peperiksaan sebab tak tidur dan study sepanjang malam. Kecewa sungguh, aku dapat B- untuk subjek statistik yang merupakan subjek kegemaran aku masa tu.
Pernah dengar atau terbaca tak pasal benda ni? Otak akan memindahkan maklumat yang diperolehi dari memori jangka pendek ke memori jangka panjang waktu kita tidur. Atas sebab ni selalunya aku suka tidur lepas study tapi bila belajar waktu malam aje la. Aku tak suka tidur siang sebab aku rasa buang masa aje.
oh.. ngeh3.. DONE!!!...
bye.. kpd kwn2 selamat membaca buku..
gud luck 4 ur caming exam... daaaa..... 
wasalam...

p/s: besok 6/4/2011..important!!!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget